2018 års vistelsestipendium i Västra Sörby på Öland går till skådespelaren Tove Olsson

I pjäsen Tusen bitar använde hon sina egna erfarenheter för att berätta om och gestalta ett familjetrauma.
Det var så outsägligt sorgligt, roligt, komplext och vackert.
Nu jobbar Tove med att färdigställa manuset ”Det nya riket”, ett samtidspanoram som ska bli en dockteaterföreställning för vuxna. Föreställningen är en samproduktion mellan Lumor teater, Folkteatern Gävleborg och Malmö dockteater.
Förutom detta behöver hon lite andhämtning. Det får man i Östra Sörby!

Om Zvonkos vistelsestipendium i Västra Sörby, Öland
I höstas kom min fru hem en kväll från en kurs hon just avslutat. Kursledaren, tillika en svensk skådespelare och chef för en av stans mindre scener, hade gått igång på en av deltagarnas idéer och erbjöd nu henne och de andra att repetera på hennes scen, helt gratis.
Det där inspirerade.
Jag upplever att det finns en stark positionering i Stockholms kulturliv. Det är ängsligt och tycks ofta styrt av helt andra motiv än konstnärliga visioner. Det ska mallas hårt och det ska vara format, många idéer tycks snarare komma utifrån än inifrån.
Visioner kräver helt andra saker. Det behövs personligt mod och öppna spjäll. Att man sänker garden, lyssnar, tar in, undersöker, bjuder på sig själv, vågar följa ett eget spår trots att man då kanske, gud bevare mig ,missar samtidens strålkastarsken med några futtiga meter.
Det behövs också att de som vill jobba så hjälper varandra, inte minst när institutioner av olika slag står där och vacklar med fingret i luften.
Eftersom Zvonko nu har ett sommarhus som ofta står tomt under lågsäsongen, varför inte ge människor möjlighet at vistas där. Skriva, tänka, bolla idéer, vila. Därav detta lilla stipendium.
Det är Zvonko själv som enväldigt väljer stipendiat och detta sker en gång per år, i januari. Stipendiet gäller en veckolång vistelse med tillhörande överlevnadsburkar soppa, samt kaffe och en drös med ved.
Kriterierna för att få stipendiet är inte så många.
Stipendiaten lovar att inte måla bajsbrunt i hall eller vardagsrum, att inte heller tapetsera med strukturtapet i stora sovrummet, bygga en eldstad på baksidan eller begrava sitt husdjur intill muren.
Vidare ska stipendiaten vid något tillfälle ha träffats Zvonko, samt jobba i samma anda.